Goriot Baba

Goriot Baba

  • Yazar : Honore De
  • Yayımcı : Can Yayınları
  • Baskı Tarihi : 2017
  • Sayfa Sayısı : 304
  • ISBN : 9789758440757
  • Baskı : 2.Hamur
8

Bu Kitabı Değerlendirmek İster Misiniz?

Goriot Baba

Büyük Fransız Romancısı Honore de Balzac´ın (1799-1850) ünlü dev yapıtı İnsanlık Güldürüsü, seksen sekiz ciltten oluşur. Goriot Baba, bu büyük yapıtın bir parçasıdır. Bu romanın ayrıcalıklı bir yeri vardır. Balzac´ın kafasında İnsanlık Güldürüsü´nü oluşturma düşüncesi Goriot Baba ile birlikte doğmuştur. Bu da bu büyük romanı, ister istemez, bir odak-yapıt durumuna getiriyor. Kurgusuyla, konusuyla, kişileriyle, içerdiği dünya görüşüyle, gerçekten çok ilginç bir roman olan Goriot Baba İnsanlık Güldürüsü adlı bu dev yapıtın üç bine ulaşan kişilerinin önemli bir kısmını, hem de en ilginçlerini bize tanıtır. Rastignac, Madame de Beauseant, Madame de Langeais ve daha birçokları, ünlü Balzac kişileri olarak ilk kez bu romanda karşımıza çıkarlar. Bu özelliği göz önüne alınınca, İnsanlık Güldürüsü´nün eşsiz evrenine girmek için en elverişli kapının Goriot Baba olduğu söylenebilir. Yalnızca yarattığı ilginç baba tipiyle değil, anlatım ustalığıyla da, öteki kahramanlarıyla da bu roman okuyanı sürükler.

  • Mrs. Nurse 💉 Mrs. Nurse 💉

    Goriot Baba'yı, kızlarını ölesiye sevdiği, ne yaparlarsa yapsınla onlara karşılıksız bir sevgiyle bağlı olduğu için unutmak mümkün değil. Balzac'ın Goriot Baba'sının çok dokunaklı bir hali vardır ve insanda o an tüm insanlığa aşkla bağlanacak kadar büyük bir vizdan duygusu uyandırır.

  • Şeker  Portakalı Şeker Portakalı

    Goriot Baba, evlatlarını seven ve tüm mal varlığını onlara harcayan bir baba. Kızları ise bu yapılanlara asla layık olmayan lüks düşkünü vurdumduymaz iki kız. Kızları evlendikten sonra, babalarını evden atarlar ve yaşlı adam bir pansiyona yerleşir. Başlangıçta pansiyonun en iyi odasında kalma imkânına sahip olan Goriot Baba, kızlarının arzularını yerine getirebilmek için servetini yine onlara harcayarak git gide yoksul duruma düştüğünden pansiyonun en kötü odasına kadar inmeye başlar. Kötü odalara doğru düştükçe, pansiyondaki insanların Goriot Babaya karşı değişen bakış açıları da trajediktir. Kitabın şu bölümü beni en çok etkileyen kısım oldu: “Korkunç acı çekiyorum, Tanrım! Hekimler, hekimler, neredesiniz? Başımı kesip açsalar, bu kadar sızlamazdı. Kızlarım, kızlarım, Anastasie, Delphine, görmek istiyorum onları. Jandarma yollayın, zorla getirsinler, adalet benden yana, doğa, yasa, her şey benden yana. İtiraz ediyorum. Babalar ayaklar altında çiğnenirse, memleket batar. Açık bir şey bu. Toplum da, dünya da, her şey yıkılır. Ah, bir görsem onları, seslerini bir duysam, ne derlerse desinler, yeter ki seslerini duyayım, acılarım yatışıverir.”

Bu Kitap Hakkında Yorum Yaz;

× Üzgünüz! Yorum yapabilmeniz için üye olmanız gerekmektedir!
    × Üzgünüz! Bu kitaba alıntı yapılmamıştır! En kısa zamanda mobil uygulamamızı indirip kendi alıntınızı paylaşabilirsiniz.
Bu Kitaba Sahip Olanlar
~
Bu Kitabı İsteyenler
~

YazaraAit Diğer Kitaplar