
Hüyükteki Nar Ağacı
- Yazar : Yaşar
- Yayımcı : Yapı Kredi Yayınları ( YKY )
- Baskı Tarihi : 2018
- Sayfa Sayısı : 93
- ISBN : 9789750807220
- Baskı : 2.Hamur
Hüyükteki Nar Ağacı
Yaşar Kemal in "doğa-insan ilişkilerini en iyi anlamda verdiğim yapıtlarımdan biri" dediği Hüyükteki Nar Ağacı, traktörün tarıma girmesiyle birlikte işsiz kalan yarıcılar ve mevsimlik işçilerin dramını konu alıyor. Kapitalizmin Çukurova ya düşen büyük gölgesi, her satırla görünür kılıyor. "İşte bu romanı ve Yaşar Kemal in pek çok yapıtını güçlü kılan şey şu doğa-insan ilişkisi sözlerinde saklanıyor. Çünkü Yaşar Kemal bu ilişkiye insanın en temel, en eski, dil yaratma yetisiyle özdeş bir niteliğiyle yaklaşıyor. Mitos yaratmak..." - Güven Turan- "Hüyükteki Nar Ağacı adlı romandaki tüm unsurların büyüleyici olması dışında Yaşar Kemal bu romanında kainatın dışından kelimeleri ve Anadolu da gizlenmiş mikrokosmos hayatlar ve hayaller ile epik yazarların kosmosunu yaratmayı başarmış." - Frankfurter Allgemeine Zeitung, (Almanya)
-
rasim gedik
Yaşar Kemal 'in hüyükteki nar ağacı kitabında yine diğer kitaplarında olduğu gibi yokluk ve yoksulluğun olduğu, umutlar ve içlerindeki sevgilerin buna rağmen hiç tükenmediği, hep ıyi şeyler olacakmişcasina içlerinde bu duyguları her zaman barındıran insanların olduğu Çukurova topraklarını ve bu güzel topraklardaki insan doğa ilişkilerini anlatır. Kitap kısa olmasına rağmen bir roman ve içeriğinde traktörün tarımda kullanılmasıyla işsiz kalan mevsimlik tarım işçileri ve yaricilarin hep bir umar ile bir nar ağacından medet ummaları, o nar ağacının kerameti ile işsizlikten ve yoksulluktan kurtulacaklarina dair inanışları, kapitalistleşmenin yol açtığı insana değer vermemek , adeta insana bir hırsız, yolsuz muamelesi yapılan sahnelerin de yer aldığı, usta yazarın "doğa ve insan ilişkilerini en iyi anlamda verdiğim yapıtlarımdan biri" dediği bir eser "hüyükteki nar ağacı " .Yaşar kemal 'in "yer demir gök bakır " daki mitosları yine bu kitapta da görmekteyiz. Insanın doğada yer alan ağaç,kuş,herhangibir yapıya dair kutsallik atfetmesi dürtüsünü bu kitapta bir insandan yana değil de bir nar ağacından yana kullanmış ve yine destansı bir anlatım. Kitapta dikkatimi çeken diğer husus, anadoluda adetasaklı bir sandığa gömülmüş gizli kalmış bazı kelimeleri kullanması yine büyük ustalık. Dünya edebiyatında kullanılan bu kelimeler ve epik anlatımıyla yer eden usta bir yazar yaşar kemal mutlaka okunmalı.
-
Fidan Alğan
#HüyüktekiNarAğacı #YaşarKemal #kitapyorumum Yaşar Kemal'in "Doğa-insan ilişkilerini en iyi anlamda verdiğim yapıtlarımdan biri." dediği Hüyükteki Nar Ağacı 1951'de yazılmış fakat yazarın kaybetmesi üzerine yıllar sonra annesinin sandığında bulup hiç değistirmeden 1982'de yayınladığı kitabıdır. Çukurova'da tarıma makinelerin girmesi üzerine insan gücüne olan ihtiyaç azalır ve işsizlik boy gösterir. Makinelerden habersiz köylerinden iş bulup evlerine para götürmek umuduyla yola çıkan Memet,Aşık Ali,Hösük,Yusuf ve çocuk Memet köy köy gezip iş ararlar fakat bulamazlar.İşsizlik,sıtma,ağaların makinelere olan hayranlığı... Makineli tarıma geçildikten sonraki dönemde insanların yaşadığı zorlukları çok güzel anlatan bir Yaşar Kemal klasiği... ✏"Dünya iyi insanların yüzü suyu hürmetine duruyor..." ✏"Ölüm yokluktan iyi.Sıtma yokluktan iyi.Verem yokluktan iyi. Çaresi yok,ölsek yine gideceğiz..."